Pod foto recept na obnovu kĺbov a stimulovanie metabolizmu
Peťo v nedeľu vymyslel že musíme ísť z akcie skôr na vlak 14,50 lebo v Strečne vystupoval Skrúcaný.....
Tak že keď sme prišli na Jazero o 11,40 mali sme sotva dve hodiny na celú akciu..... tak že to bola bláznivá rýchlovka.
Polhodinku sme mali na rýchle presuny. Peťo skracuje tie akcie na ultimum. Behá doslovne zo stopkami v rukách
a stále odmeriava čas....:-)
Bol som na jazere aj v piatok bolo veľmi pekne ale nebolo s kým vyraziť tak som vyrazil sám aspoň k vode.... a konečne
ma nič nenaháňalo:-)
Strašne málo času na všetko, ale predsa som sa pokúsil niečo nadolovať a dopredu poviem šlo to výborne....
K jazeru sa pristavujú ľudia na svojich cestách cez severné Slovensko a odpočívajú tu a kochajú sa pohľadom na
tirkisovú hladinu......
Na dne druhej šachty..... to teraz ide ako po masle.....
Všetky osamelé pláže sú buď zaplavené alebo obsadené....
Poklepy na všetku strany sú dunivé..... je tu množstvo mäkkých ílov.....
Naša stará pláž je úplne zaplavená.....
Hladina sa vzdula viac ako 2 metre.... tu bol ten krásny ostrovček.....
šprintujeme do diery....
Pohľad na zónu zosuvu....
Rukavičky a ide sa na to...
Pohľad do korún lesa na druhej strane jazera.....
Peťo vyráža k dnešnej krátkej muklovačke....
Tu som sa v piatok zašil do vody bolo strmo ale z útesu sa skákalo do vody na ďalšom snímku je 50x zoom
k útesu...
Peťo hlási že sme mali návšetevu....
Útes na druhej strane jazera a skokani....
Ktosi nám vyžral šnaps a prepálil flaštičku to sú dnes ľudia...:-(
Peťo šiel okúsiť dno....
Rýchlo som ho vystriedal aby sme z dna dostali čo najviac matrošu....
Dali sme len 9 plných vedier, ale aj tomu som rád. Nabudúce už budeme dlhšie sľúbil Peťo....
Dno sondy.... je tu mäkko a na poklep všetko znie duto.....
Práve ma to začalo náramne baviť preto že to ide až moc dobre....
Pohľad do stropu šachty....
Nabudúce bude treba orámovať aj túto stenu.....
Komín klesá nadol ale rozožraté je to aj do strán....
Pekne tu vidieť križujúcu sa tektoniku....
Maťo Kanáš poslal správu že dorazili baterky od nového svetla. Ešte aby dorazilo svetlo a budem disponovať silou
5000 lumenov a budem môcť plynule meniť teplotu resp farbu svetla.
Už 30 rokov si vravím že si musím kúpiť nakoleňaky- chrániče kolien:-) A stále nič. Vždy zabudnem...
Je pod mrakom napokon ale nepršalo....
Kúsky opracovaných skál, ktoré sme vystavili dažďu aby ich vyčistil.....
Ešte pred chvíľou tu boli potápači...
Voda na jazere je už úplne teplá taká akurát oddychová....
Ale aj takáto voda vie príjemne podchladiť....
ČLÁNOK KTORÝ TREBA ŠÍRIŤ
Margit Slimáková: Jak se špičkoví vědci mohli tak dlouho mýlit?
- Vytvořeno 1. 6. 2017 6:21
Věda není neomylná a největší experti
také dělají chyby. Horší je, že i elitní vědci úplně stejně jako ostatní
smrtelníci inklinují být v souladu s většinou, kritizují nebo
zesměšňují ty, kteří většinovému názoru oponují, a neradi uznávají
omyl.
Každý, kdo si myslí, že stačí argumentovat „vědeckým konsenzem“, by se měl seznámit s příběhem profesora Johna Yudkina. Britský vědec už od roku 1972 upozorňuje, že cukr, ne tuky, je největším nebezpečím pro naše zdraví.
Jeho výsledky byly zesměšňovány a jeho
pověst byla zničena. Jak se světoví špičkoví vědci v oblasti výživy
mohli tak dlouho mýlit? Yudkin označil cukr za pravděpodobnější příčinu
obezity, srdečních chorob a cukrovky. Oponenty (mnozí z nich byli na
výplatní listině výrobců cukru a limonád), kteří si jako viníka vybrali
tuky, byl okamžitě označen za lobbistu masného a mlékárenského průmyslu.
Jeho práce byla odmítnuta jako „emocionální tvrzení“ a „hora nesmyslů“.
Časopisy odmítly publikovat jeho dokumenty. Nebyl zván na konference o
výživě a byl zesměšňován vědeckou komunitou. Jak shrnuje Ian Leslie v
detailním textu The Sugar Conspiracy,
který byl nedávno zveřejněn v The Guardian: „Významní odborníci na
výživu v kombinaci s potravinářským průmyslem zničili jeho pověst a jeho
kariéra se nikdy nezotavila.“
Proč jsme měli omezovat tuky?
Odborníci na výživu se rozhodli, že tuk
ve stravě je nepřítelem zdraví. Jejich tvrzení, dnes už můžeme užít
spíše označení víra, bylo z velké části založeno na prezentacích a
studiích Dr. Keyse, Od prezentace vybraných šesti zemí, které vyhovovali
jeho teorii až po studii sedmi zemí z roku 1970. Tato studie se stala
kanonickou a tuková hypotéza byla zakotvena v oficiálních státních
doporučeních. Vláda USA vydala v roce 1980 první směrnice týkající se
stravování, které stanovily potřebu snižovat množství nasycených tuků a
cholesterolu ve stravě, a Američané doporučení poslušně dodržovali.
Bohužel nejen Američané. Scestná americká doporučení postupně převzaly
další země včetně evropských, stále jsou zakotveny v materiálech WHO a
EU.
Omezením tuků jsme tloustli
Čím méně tuků přijímala populace ve
stravě, tím vyšší mírou obezity trpěla. Zatímco mezi lety 1960 a 1980 se
zvýšil počet obézních lidí ze 13 na 15 procent, během následujících
dvou desetiletí (od roku 1980 do roku 2000) vyskočil na 35 procent.
Statistiky můžeme vyhodnotit: v
nejlepším případě oficiální pokyny nedosáhly svého cíle, v horším
případě vedly k dlouhodobé zdravotní katastrofě. Odborníci na výživu
teprve nyní začínají neochotně přiznávat, že jejich přístup k pokynům v
oblasti výživy mohl být špatný. Práce profesora Yudkina se nyní znovu
objevuje. Federální vláda například nedávno tiše připustila, že na cholesterolu, který je součástí těch nejvíce kritizovaných nasycených tuků ze živočišných zdrojů není nic špatného.
Proč se vědci dříve nerozmýšleli?
Leslie správně poukazuje na skutečnost,
že navzdory patině čisté objektivity je vědecká práce náchylná k věčným
pravidlům společenského života člověka, jako jsou úcta k charismatickému
postoji, posun k většinovému názoru, trest za odchylku. Přiznat se k
omylu přináší intenzivní nepohodlí. To neznamená, že vědecká metoda
nakonec chyby neodstraní, ale proces není rychlý a bezbolestný.
Například když rozsáhlá studie o dietách s nízkým obsahem tuku (Women's Health Initiative, Howard 2006)
zjistila, že nemají pozitivní vliv na zdraví žen, rychle se zformuloval
konsensus, že výsledky studie (přestože byla pečlivě naplánovaná,
bohatě financovaná a psaná pod dohledem špičkových vědců) musí být tak
chybné, že jsou bezvýznamné.
Příběh snižování množství tuku ve stravě
by měl být varováním pro každého, kdo bezhlavě argumentuje ve jménu
vědeckého konsenzu. Zejména v situacích, kdy popisujeme nesmírně složité
komplexní systémy, jako je třeba lidské tělo a vliv prostředí na něj od
jednotlivých potravin až po potenciální desítky dalších faktorů. Je
prokázáno, že zdraví jde zásadně zlepšit i bez omezování tuků či dokonce
při jeho zvýšeném příjmu.
Rizika nízkotučné hysterie
Tuky jsou esenciální živinou. Jídlu
dodávají chuť, tlumí hlad a omezují přejídání. Doporučení omezovat tuky
vedlo pouze k nadbytku zdraví ohrožujících cukrů a trans tuků v naší
stravě. Následkem je současná epidemie obezity a cukrovky, se kterými
úzce souvisí nemoci srdce a cév. Tuky totiž hrají důležitou roli v
regulaci hmotnosti, zajišťují vstřebávání dalších živin, zdraví kůže a
vlasů, regulují tělesnou teplotu, podporují imunitní systém, jsou
stavebními kameny pro nezbytný cholesterol, některé hormony a vitamín
D.
Největší výhodou tuků se zdá být jejich
schopnost dodávat energii většině lidských buněk bez nepříznivého
uvolňování hormonu inzulinu, ke kterému vede konzumace cukrů. Strava s
nízkým obsahem tuků je totiž obvykle vysoce sacharidová, a tak podporuje
vznik inzulinové rezistence, která se dnes dává do souvislosti s
obezitou, cukrovkou druhého typu, kognitivními poruchami i nemocemi
srdce a cév. Zdravou výjimkou správně sestavené stravy s vyšším obsahem
sacharidů mohou být některé vegetariánské diety. Jejich prospěšnost se
zdá být založena na konzumaci kvalitních potravin a maximálním
vyloučením vysoce průmyslově upravovaných produktů.
Amerika už svá doporučení opravila
Už v únoru 2015 americká komise
rozhodující o výživových doporučeních pro veřejnost (U.S. Dietary
Guidelines Advisory Committee) po 35 letech nízkotučné propagandy
doporučila vládě zrušit doporučení k omezení příjmu celkového množství
tuků (DGAG 2015).
Současně prohlásila, že nedoporučuje nízkotučné potraviny a diety pro
prevenci obezity. Sama je kritizuji po celou dobu své praxe a vysvětluji proč.
Co s tuky?
Klidně je v rámci stravy postavené na
kvalitních přirozených potravinách a jídlech z nich jezte. Čemu je
potřeba se vyhýbat, jsou vysoce průmyslově upravované potraviny od
margarínů až po cokoliv doslazovaného a přejídání se čímkoliv. Zapomeňte
na doporučení našich výživových expertů, kteří nám roky cpali
margaríny, ignorujte doporučení zájmových potravinářských skupin, jako
je Vím, co jím a piju, a jejich odborných garantů lepících „značku
zdraví“ na nízkotučné potraviny. Zapomeňte na odborníky, kteří vám radí
upřednostňovat polotučné mléko. Nikoho z nich pro zdraví není potřeba.
Kolik tuků přesně potřebujeme? To
jednoznačně stanoveno není. Jsou lidé, kteří prospívají na velmi
rozdílných poměrech živin. Proto v případě, kdy jíte kvalitní základní
potraviny a jídla z nich, není třeba gramy tuků jednoznačně řešit ani
počítat.
Kvalitní studie a jejich skutečné výsledky
Globopol,
1. český think-tank zaměřený na otázky výživy a zdravotní prevence, v
rámci zpracovávání kontroverzních témat právě publikoval detailní přehled nejdůležitějších studií,
které sledovaly vliv tuků na zdravotní stav a jejich výsledky. Tento
souhrn zakládá knihovnu Globopolu, do které se budou podobně zpracovávat
i další témata. Texty vyjdou vždy po oponentuře mezi odborníky, budou
plně dostupné veřejnosti a pravidelně aktualizované.
Margit Slimáková
2017-06-01 09:49 Ahoj Vladimire. Ja ten recept pouzivam stale a ze sve zkusenosti muzu rici, ze mne prestaly bolet kycle a kolena. S ramenem vsak mam stale potize. Zrejme jsem s tim zacala pozde. Tohle je recept na vazivo kloubu.
3 polevkove lzice rozinek
2 polevkove lzice zelatiny
8 polevkovych lzic mletych lnenych seminek
4 polevkove lzice sezamovych seminek
200g medu
Do misy vlozime vsechny suroviny a dukladne promichejte. Ja jeste pridavam lzici mleteho zazvoru a kdyz je smes moc husta, dam trochu filtrovane vody. Smes ma pripominat pastu. Vlozit do zavarovaci sklenice.
Tento lek se musi uzivat kazdy den. Konzumujte 1 cajovou lzicku smesi 2x denne. Pred snidani a pred obedem.
Casem se zacne zlepsovat pruznost vaziva a slach, posili kosti a navic pomuze stimulovat metabolismus.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára